Spaarrekeningen: genoeg keuze

Waarom een spaarrekening openen?

Als je in een maand meer geld krijgt dan je uitgeeft, dan kun je dat natuurlijk gewoon op je betaalrekening laten staan. Volgende maand geef je het toch alsnog uit, of niet soms? Als dit je manier van met geld omgaan is, dan heb je inderdaad geen spaarrekening nodig. Toch zou ik je willen adviseren verder te lezen.

Spaargeld achter de hand hebben is namelijk geen overbodige luxe. Als opeens de koelkast, de wasmachine en de auto tegelijk kapotgaan, wil je ze kunnen laten repareren of vervangen. Of je wilt die mooie, maar wel dure, reis eindelijk een keer gaan maken. Zonder spaargeld lukt je dat niet. Daarom moet je regelmatig wat opzij zetten. Zet je het op een spaarrekening, dan wordt het dankzij de rente ook nog vanzelf meer.

Op sommige betaalrekeningen krijg je ook rente. Veel is dat echter niet. Heb je geld dat je niet op hele korte termijn gaat uitgeven, dan levert een spaarrekening meer rente op. Zelfs als je aan het einde van de maand je salaris krijgt en je hebt halverwege de volgende maand een wat grotere uitgave, dan is het nog voordelig om je geld tijdelijk op je spaarrekening te stallen. Elke cent rente is mooi meegenomen.

Rekenvoorbeeld

Om te laten zien wat het effect is als je elke maand de helft van je salaris op je spaarrekening parkeert tot je het uitgeeft, volgt hier een rekenvoorbeeld. Stel dat je maandelijks 1.000 euro op je betaalrekening gestort krijgt. De rente op je spaarrekening is 1, 5%. Als je maandelijks 500 euro op je spaarrekening stort, het er twee weken laat staan en het dan weer afhaalt, krijg je jaarlijks het volgende bedrag aan rente:

12 x 500 x (1,0152/52-1) = 3,43 euro

Dat lijkt misschien niet veel, maar je krijgt het wel gratis. Verdien je geen 1.000 euro maar 2.000 euro, dan krijg je al het dubbele aan rente. Als je 1.000 euro het hele jaar op deze spaarrekening laat staan, krijg je 15 euro rente. Zo wordt je geld iets meer waard. Laat je het op je betaalrekening staan, dan wordt het door de inflatie alleen maar minder waard.

Verschillende soorten spaarrekeningen

Spaarrekeningen zijn er in soorten en maten. Je kunt bij de bank waar je je betaalrekening hebt, ook een spaarrekening openen. Dat is makkelijk, vaak kun je er heel eenvoudig geld storten en opnemen. De beste rente krijg je er echter meestal niet. Daarvoor moet je iets verder kijken, bijvoorbeeld bij de banken die geen betaalrekeningen aanbieden maar alleen spaarrekeningen. Je vindt goede rentes door op internet te kijken op een van de vele vergelijkingssites voor spaarrente. Omdat de rente op spaarrekeningen variabel is en dus regelmatig kan veranderen, is het goed hier regelmatig te kijken. Dan zie je snel of je bij een andere bank beter af bent.

In het algemeen geldt dat internetspaarrekeningen meer rente geven dan rekeningen waarvoor je een fysiek bankkantoor nodig hebt. Verder geldt dat spaarrekeningen met beperkende voorwaarden ook hogere rentes geven. Beperkende voorwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn dat je elke maand een vast bedrag moet storten of dat je kosten moet betalen als je geld opneemt. Een andere mogelijkheid is dat je een minimaal bedrag op de rekening moet hebben staan of het minimaal een bepaalde tijd moet laten staan om de hogere rente te ontvangen.

Naast de internetspaarrekening en de spaarrekeningen met beperkende voorwaarden, zijn er nog veel meer soorten spaarrekeningen. Zo zijn er rekeningen waar de rente stijgt als het geld er langer opstaat, spaarrekeningen speciaal voor kinderen en groene spaarrekeningen. Bij een groene rekening wordt het geld dat je erop zet door de bank gebruikt om te investeren in duurzame projecten.

Risico’s van spaarrekeningen

Spaarrekeningen kennen weinig risico’s. Dat wil zeggen, als je spaart bij een bank die is aangesloten bij het depositogarantiestelsel. Als een bank aangesloten is, krijg jij tot 100.000 euro terug bij faillissement van de bank. Alle banken die in Nederland een vergunning hebben om als bank te mogen werken, vallen onder deze regeling. Je kunt dit nakijken op de website van DNB.

Zet je je geld bij een buitenlandse bank, dan kan het zijn dat ze in Nederland een bankvergunning hebben en onder het depositogarantiestelsel vallen. Ook kan het zijn dat ze onder een buitenlandse regeling vallen, of onder geen enkele regeling. In het laatste geval krijg je niets terug als de bank omvalt. In het geval van een buitenlandse regeling kun je wel geld terugkrijgen maar kan dat lastiger zijn dan wanneer je bank onder de Nederlandse regeling valt.

Alternatieven voor de spaarrekening

Vind je dat een spaarrekening te weinig rente oplevert? Dan heb je andere opties. Kun je het geld een tijdje missen, dan kun je een deposito openen. Je zet je geld dan voor een bepaalde periode vast tegen een vooraf vastgestelde, vaste rente. Je kunt ook gaan beleggen. Dan loop je wel meer risico dat je je geld kwijtraakt of dat je beleggingen minder waard worden, maar je hebt ook een kans dat het (veel) meer waard wordt.

Je kunt je spaargeld ook gebruiken om je kosten te verlagen. Heb je een hypotheek of andere schulden? Los dan een gedeelte af. Heb je een eigen huis? Kijk dan eens of je kunt investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen. Hiermee bespaar je op je maandelijkse uitgaven.