Het begrip ‘slaper’ hoef je in pensioentermen niet al te letterlijk te nemen. Vaak zijn slapers namelijk heel hard werkende mensen. Een slaper is namelijk iemand die deelgenomen heeft aan een pensioenregeling maar dat nu niet meer doet. Bovendien is de uitkeringsfase van het pensioen nog niet ingegaan.
Wanneer word je slaper
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een slaper wordt. Een veelvoorkomende zal zijn dat je een andere baan krijgt waar een andere pensioenregeling bij hoort. Als je er dan niet voor kiest je eerder opgebouwde pensioen over te dragen naar je nieuwe pensioenregeling, dan word je voor je oude regeling een slaper.
Een andere mogelijkheid is als je om wat voor reden dan ook stopt met werken voor je pensioenleeftijd. Als je niet meer werkt bij de werkgever waar de pensioenregeling door geregeld is, bouw je in principe geen pensioen meer op en word je slaper.
Hoe weet je of je slaper bent in een pensioenregeling
De slaper is dus aan twee kenmerken te herkennen: ten eerste bouwt hij geen pensioen meer op en hij betaalt dan ook geen premie meer. Ten tweede is de uitkering van zijn pensioen nog niet van start gegaan. Dat je ondertussen bij een andere werkgever heel hard werkt en in een pensioenregeling zit, verandert daar niets aan: voor de oude regeling ben je toch een slaper.
Tijd om met pensioen te gaan
Overigens is het niet erg als je daadwerkelijk zit te slapen: enige tijd voor je pensioenleeftijd krijg je, als alles goed gaat, vanzelf een brief van de SVB voor het aanvragen van je AOW. Dan kan er al een belletje gaan rinkelen dat je ook iets aan je pensioen moet doen. Bovendien zullen de meeste pensioenfondsen en pensioenverzekeraars je ook zelf op de hoogte brengen als het tijd wordt je pensioen aan te vragen. Het is dan natuurlijk wel handig als je bij een eventuele verhuizing je nieuwe adres hebt doorgegeven.
Vind je pensioen
Weet je niet meer waar je allemaal pensioen hebt opgebouwd? Dan kun je dat eenvoudig op internet terugvinden. Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl en log in met je DigiD. Op deze website vind je een overzicht van je opgebouwde pensioenen.