Betaalrekening

Wat is een betaalrekening?

Het belangrijkste kenmerk van een betaalrekening is dat je er betalingen mee kunt doen. Met de meeste spaarrekeningen is dit niet mogelijk. Daar staat dan weer tegenover dat je vaak geen of maar heel weinig rente krijgt over het tegoed op de rekening. Bovendien kost een betaalrekening geld. Voor jongeren onder de 18 bieden veel banken nog wel een gratis variant. Als je eenmaal volwassen bent, zul je moeten gaan betalen voor je betaalrekening.

Vanaf een betaalrekening kun je geld overmaken naar elke willekeurige andere rekening. Van je spaarrekening kun je vaak maar naar één vooraf vastgelegde rekening overmaken. Voor het openen van een spaarrekening is dan ook vaak een betaalrekening nodig.

Zodra je inkomsten ontvangt, is het handig een betaalrekening te hebben. Het hoeven geen grote bedragen te zijn, je zakgeld kan ook al voldoende zijn om een rekening voor te openen. Zeker omdat de rekening voor jongeren vaak nog gratis is, kan dat wel uit. Als je geld op je rekening staat, kun je met je betaalpas geld uitgeven. Of je haalt het uit de muur en geeft het daarna contant uit. Je hoeft dan nooit meer voor je je huis verlaat na te denken hoeveel geld je nodig zult hebben. Zolang er genoeg op je rekening staat, heb je het altijd bij je.

Waarom heb je een betaalrekening nodig?

Een betaalrekening heb je nodig om te kunnen betalen. Natuurlijk kun je ook contant betalen, maar het voordeel van pinnen in de winkel is dat je niet moeilijk hoeft te doen om gepast geld uit je portemonnee te vissen. En je loopt niet het risico dat je net niet genoeg bij je hebt. Voor de winkels heeft het als voordeel dat ze weinig contant geld in huis hoeven te hebben. Dat bespaart kosten en bovendien zijn winkels minder interessant voor overvallers als er weinig te halen valt.

Een tweede reden om een betaalrekening te openen, is om je salaris te laten storten. Voor je iets kunt uitgeven, moet je het immers eerst ontvangen. Het is in Nederland al lang niet meer gebruikelijk om wekelijks een zakje met geld te ontvangen van je werkgever. Zonder betaalrekening wordt het lastig om inkomen te ontvangen.

Ten slotte heb je vaak een betaalrekening nodig om een spaarrekening te openen. Die spaarrekening hoeft niet bij dezelfde bank te lopen als je betaalrekening, maar de spaarbank vraagt nu eenmaal om een tegenrekening. De tegenrekening is de rekening waar het geld op gestort wordt als je het van je spaarrekening af wilt halen. Het is wel zo veilig als dit maar naar één rekening kan, dan is het voor kwaadwillenden veel moeilijker om jouw spaarrekening te plunderen zonder dat je het merkt.

Is mijn geld veilig op een betaalrekening?

Zolang je zorgt dat niemand je pincode en je inloggegevens voor internetbankieren te weten komt, is je geld veilig op je betaalrekening. Ook als de bank failliet gaat, ben je niet alles kwijt. Als je bank onder het depositogarantiestelsel valt, krijg je maximaal 100.000 euro terug als de bank omvalt. Toch kun je beter niet te veel geld op je betaalrekening laten staan. Het geld dat je niet direct nodig hebt, kan op een spaarrekening nog wat rente verdienen.

Help, er staat te weinig geld op mijn betaalrekening!

Het kan iedereen overkomen: aan het einde van je geld is er nog een stukje maand over. Gelukkig kun je op een betaalrekening rood staan. Dit moet je dan wel met je bank overeengekomen zijn. Voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat je inkomen ontvangt op de rekening. Je moet er wel rekening mee houden dat je rente betaalt als je rood staat. Die rente kan behoorlijk oplopen, dus deze manier van lenen kun je beter proberen te voorkomen.