Wat zijn beleggingsfondsen?
Als je belegt, loop je risico. Je aandelen kunnen minder waard worden of zelfs helemaal waardeloos als het bijbehorende bedrijf failliet gaat. Je weet wel dat je je beleggingen moet spreiden, zodat je risico verspreid wordt over verschillende aandelen. Als het meezit dalen die niet allemaal tegelijk in waarde. Maar nu heb je maar een beperkt kapitaal beschikbaar. Dan wordt het lastig om je inleg over veel verschillende aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten te verdelen. Voor jou zijn de beleggingsfondsen een uitkomst. In een beleggingsfonds wordt de inleg van alle deelnemers samengevoegd en verdeeld over verschillende beleggingen. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om de inleg goed te spreiden en het risico te verminderen.
Beleggingsfondsen zijn er in vele smaken. Zo zijn er fondsen die alleen uit aandelen bestaan, fondsen met alleen maar obligaties of fondsen met een combinatie van verschillende soorten beleggingen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze opgebouwd zijn uit meerdere beleggingen, waardoor het risico gespreid wordt.
Waarom beleggen in beleggingsfondsen?
Het grote voordeel van een beleggingsfonds is dat je gemakkelijk je beleggingen kunt spreiden. Zo verklein je het risico op grote koersdalingen in je portefeuille. Ook verklein je de kans op grote winsten. Je loopt minder risico dan wanneer je bijvoorbeeld aandelen in slechts één bedrijf koopt. Je rendement zal echter ook lager zijn. Zekerheid heeft een prijs.
Bijkomend voordeel is dat de transactiekosten vaak lager zijn. Je kunt al met een laag bedrag instappen, bijvoorbeeld via je bank. Bijkomend voordeel is dat je niet, zoals bij aandelen, een vast bedrag betaalt als je inlegt, maar alleen een percentage van je inleg. Dit maakt het veel beter mogelijk om ook met kleine bedragen al te beleggen.
Wat zijn de risico’s?
De risico’s van beleggingsfondsen zijn hetzelfde als voor de onderliggende beleggingen. Als een bedrijf failliet gaat, krijgt het beleggingsfonds zijn geld niet terug. Jij dus ook niet. Als de rente stijgt, zullen de obligaties minder waard worden en het fonds dat deze heeft gekocht dus ook. Omdat echter de beleggingen gespreid zijn, is het risico dat je veel geld kwijt raakt, kleiner dan wanneer je zelf in een of twee aandelen belegt.
Als je het risico nog meer wilt spreiden, kun je je inleg verdelen over verschillende beleggingsfondsen. Als echter de hele aandelenmarkt instort, zul je dat in je beleggingsfonds ook merken. Spreiding heeft weinig effect als alle aandelen dezelfde kant op bewegen.