Reserveringsruimte

Wat is de reserveringsruimte

In een ander artikel werd uitgelegd wat de jaarruimte is. In het kort is de jaarruimte het bedrag aan betaalde premies dat je af kunt trekken van de belasting als je naast je pensioenopbouw bij je werkgever, zelf nog meer pensioen opbouwt. Jaarruimte kan ontstaan als je pensioenregeling niet optimaal is en je daardoor te weinig pensioen opbouwt. Gebruik je je jaarruimte niet, dan wordt deze naar het volgende jaar doorgeschoven en kun je hem alsnog gebruiken. Dan heet het geen jaarruimte meer, maar reserveringsruimte.

Kun je de jaarruimte onbeperkt meenemen?

Het antwoord op de vraag of je je jaarruimte onbeperkt kan bewaren, is nee. Er zijn twee zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kun je maximaal over zeven jaren reserveringsruimte gebruiken. Bij de belastingaangifte over 2014 kun je dus je jaarruimte en de som van alle reserveringsruimtes van 2007 tot en met 2013 gebruiken.

Daarnaast geldt er een maximum voor het totale bedrag dat je aan reserveringsruimte kun gebruiken. Voor de aangifte over 2014 is dat bedrag 6.989 euro. Als je reserveringsruimte hoger is dan dit bedrag, kun je dus bij je aangifte over 2014 niet meer aftrekken dan je jaarruimte plus de maximaal toegestane reserveringsruimte.

Om toch zoveel mogelijk van je reserveringsruimte te kunnen gebruiken, is het aan te bevelen eerst de reserveringsruimte van het oudste jaar te gebruiken, dus van 2007, daarna van 2006 enz. Op deze manier voorkom je dat je reserveringsruimte verloopt.

Hoe weet je wat je reserveringsruimte is?

Voor elk jaar dat je je jaarruimte berekend hebt, weet je ook wat je reserveringsruimte is: dat deel van de jaarruimte dat je niet gebruikt. De eenvoudigste manier om het ook later nog te kunnen bepalen is via de Rekenhulp Lijfrentepremie van de belastingdienst.

Stel dat je aangifte gaat doen over het jaar 2014 en je wilt je reserveringsruimte van 2010 weten. Dan vul je de rekenhulp in alsof je de jaarruimte van 2010 aan het berekenen bent. Het resultaat van de berekening schrijf je even op. Daarna doe je hetzelfde voor de overige jaren waarvoor je de reserveringsruimte wilt weten.

Als je vervolgens je jaarruimte voor 2014 gaat berekenen, dan kun daaronder ook gelijk je reserveringsruimte berekenen. Voor elk jaar dat van toepassing is, vul je de jaarruimte in die je had opgeschreven. Ook vul je in voor welk bedrag aan premies je eventueel al had afgetrokken. De rekenhulp berekent vervolgens je reserveringsruimte. Daarin is dan ook al rekening gehouden met het maximum bedrag.