Oudere oversluiters voorzien wel de hypotheekadviseurs van werk
Woningzoekers klagen steen en been over hoe moeilijk het is om op de huidige woningmarkt een geschikte en betaalbare woning te bemachtigen. Als er een huis te koop komt, is die zo weg en vaak tegen een veel hogere prijs dan de vraagprijs. De hoeveelheid woningen die te koop staat, is dan ook niet hoog. Oorzaak van deze situatie is het lage aantal woningen dat in de verkoop gaat. Mensen willen eerst een nieuw huis kopen voordat ze hun oude huis verkopen. Daardoor wacht iedereen op elkaar. Toch worden er nog steeds veel hypotheken aangevraagd en wel door oversluiters.
Senioren stromen niet door
De ouderen krijgen de schuld omdat die in hun grote eengezinswoningen blijven zitten waar ze hun kinderen hebben grootgebracht. Die ouderen kunnen er echter ook niets aan doen dat ze met zoveel zijn (babyboom na de oorlog, weet je nog wel) en dat ook zij geen geschikte woning kunnen vinden.
Eindresultaat is dat er steeds minder woningen verkocht worden. Dan zou je zeggen dat ook de hypotheekverstrekkers magere tijden doormaken. Maar niets is minder waar. Het aantal hypotheekaanvragen is flink aan het stijgen, zo blijkt ook weer uit een persbericht dat de Hypotheker op 11 januari 2022 heeft verstuurd. De oorzaak: oversluiters.
Oversluiters redden de hypotheekmarkt
De hypotheekrente is laag maar lijkt onderhand wel het dieptepunt bereikt te hebben. Een goed moment dus om te kijken of het mogelijk is de maandlasten te verlagen door de hypotheek over te zetten naar een andere hypotheekverstrekker. Bijna een derde (32%) van de hypotheekaanvragen komt van oversluiters. Daarnaast is 19% van de aanvragen bedoeld om een verbouwing te financieren. Slechts 46% van de hypotheekaanvragen wordt gedaan door de gelukkigen die een woning hebben weten te kopen.
En weer krijgen de ouderen de schuld. In de leeftijdsgroep boven 55 jaar is 54% van de hypotheekaanvragen het gevolg van de wens tot oversluiten. Maar 26% van de hypotheekaanvragen van de 55-plussers is bedoeld om de aankoop van een woning te betalen. Oversluiten wordt in het algemeen gedaan om de maandlasten te verlagen. Dat kan door een lagere rente te gaan betalen maar ook door te kiezen voor een andere hypotheekvorm, zoals de aflossingsvrije hypotheek. Die lagere maandlasten kunnen dan weer verhoogd worden naar het oude niveau door de hypotheek te verhogen. Met dat geld kan de woning bijvoorbeeld levensloopbestendig gemaakt worden. Op die manier hoeft de oudere voorlopig ook niet meer te verhuizen en helpt hij toch mee de hypotheekadviseurs aan het werk te houden.
Bron: persbericht De Hypotheker