Ga je je huis verbouwen? En wil je daar geld voor lenen? Dan heeft Geld.nl een onderzoek gedaan dat je misschien zal interesseren. Deze website vergeleek de kosten van een persoonlijke lening met de kosten van een tweede hypotheek. Tot een bedrag van 28.000 euro bleek de persoonlijke lening goedkoper te zijn, ondanks dat je hier een hogere rente voor betaalt. Dat is niet zo gek, aangezien je bij een verhoging van je hypotheek allerlei extra kosten voorgeschoteld krijgt, zoals notariskosten en kosten van taxatie van je woning. Bij een persoonlijke lening heb je dat niet.
Meer dan alleen de goedkoopste optie
Stel dat je verbouwing naar verwachting ongeveer 30.000 euro gaat kosten. Dan maakt het dus blijkbaar niet veel uit welke lening je kiest. Dan kun je je keuze maken op basis van andere argumenten. Gemak bijvoorbeeld. Voordat je een hypotheek afgesloten of verhoogd hebt, ben je weken verder. Je moet eerst de aanvraag doen, dan moet je je huis laten taxeren, een afspraak bij de notaris regelen. Voor je het weet heb je heel wat slapeloze nachten gehad.
Hoe zit het dan met een persoonlijke lening? Ook daar moet je wat voor doen. Maar die taxateur en notaris kun je alvast vergeten. Wel zul je moeten aantonen dat je voldoende inkomsten hebt om de lening terug te betalen. Maar dat moet je bij een hypotheek ook. Een persoonlijke lening zal dus veel sneller geregeld zijn.
Aflossen
Wat nu als je er financieel beter voor komt te staan en je wilt je lening versneld aflossen? Als de rente ondertussen gestegen is, kun je dat in beide gevallen kosteloos doen. Is de rente gedaald, dan kun je op een hypotheek beperkt extra aflossen zonder een boete te hoeven betalen. Een persoonlijke lening kun je altijd onbeperkt en kosteloos aflossen.
Looptijd
Persoonlijke leningen hebben een kortere looptijd dan hypotheken, meestal maximaal 10 jaar. Kan of wil je de lening niet binnen die tijd aflossen? Dan zul je een hypotheek moeten nemen.
Vaste rente
Bij een persoonlijke lening betaal je gedurende de hele looptijd dezelfde rente. Bij een hypotheek kies je zelf een rentevaste periode. Na die periode kan je rente omhoog gaan waardoor je meer moet gaan betalen. Maar het kan ook zijn dat je rente daalt en je voordeliger uit bent. Wat wil je liever? De zekerheid van vaste lasten of de kans op lagere lasten?
NHG
Als je voldoet aan de voorwaarden van NHG, dan levert dit je extra zekerheid op. Ga je scheiden of raak je je baan kwijt, dan helpt NHG je om te voorkomen dat je in nog grotere problemen komt. Heb je een persoonlijke lening, dan heb je deze extra garantie niet.
Overlijden
Als je overlijdt, blijft je hypotheekschuld staan. Je erfgenamen zullen die moeten aflossen. Nu lees ik op de website van de Rabobank dat bij een persoonlijke lening in veel gevallen de restschuld vervalt bij overlijden. Je nabestaanden zullen je dankbaar zijn als je je verbouwing met een persoonlijke lening hebt gefinancierd!
Moet ik nu een persoonlijke lening of een hogere hypotheek nemen?
Die keuze is aan jou. Kom je er met bovenstaande aandachtspunten niet uit, dan is het een goed idee om met een financieel adviseur te gaan praten. Die kan samen met jou naar je persoonlijke situatie kijken en bekijken wat voor jou het meest gunstig is.